Her har vi samlet en liten oversikt over enkelte interessante fakta om munnmasker og ansiktstildekning. I en tid hvor alle forsøker å få tak i en munnmaske eller et munnbind for sin egen beskyttelse eller fordi det er midlertidig pålagt, kan det være kjekt å se på dette i et litt annet perspektiv.
Ulike forbud mot munnbind
I mange europeiske land er det forbudt med munnmasker og ansiktsmasker på ulike offentlige steder. Dette gjelder nok ikke nå under koronapandemien, og det blir bare å vente å se om lovverket trer i kraft igjen etter hvert.
- Frankrike innførte i 2011 forbud mot å bære ansiktstildekking og årsaken var begrunnet med identifikasjon- og sikkerhetshensyn. Forbudet gjelder på skoler, strender, teater, i gater og i på alle offentlige transporter.
- I Norge er det faktisk forbudt med ansiktstildekking av alle slag på offentlige institusjoner og på skoler.
- Nederland har for eksempel utelatt gater i sitt forbud, men forbyr tildekking av ansiktet på skoler, sykehus, buss og tog og alle typer av offentlige bygninger.
Asiatiske land er bedre på virusbekjempelse
I Asia er de faktisk bedre på virus enn vi i den vestlige verden. Kulturen rundt munnmaske er nok en av årsakene til dette. Det finnes flere årsaker selvfølgelig, men mange har å gjøre med den enkelte persons valg av å ta på munnmaske som om det var helt naturlig når det er nødvendig.
- Asiatiske land har opplevd flere epidemier enn oss i tillegg til luftforurensning, og derfor har menneskene blitt vant til å bruke munnbind og munnmasker.
- Siden flere mennesker jevnlig bruker munnmasker utenom pandemier så har de fleste dette liggende hjemme og produsenter er vant til å produsere i store mengder raskt.
- Asiatiske land står for store deler av verdens produksjon av smittevernsutstyr. Det er derfor kort vei fra produsent til forbruker. En stor tekstilindustri som kan endre produksjon på kort varsel.
Amerikanere er noen av de som er dårligst på å bruke munnmaske
Ja tro det eller ei, men menneskene i USA er ikke flink til å bruke munnbind og munnmasker. Dette gjelder selvfølgelig ikke profesjonelle helsearbeidere, men private mennesker viser en stor motvilje til ansiktstildekking. Dette til tross for at studier viser at de fleste både vet og tror at en munnbind beskytter både dem selv og andre ved sykdom og pandemier. Ting som gjorde at de ikke ønsket å ta på en munnmaske selv var:
- Andre mennesker ville ikke ha mulighet til å se ansiktet deres og derfor var de bekymret for at misforståelser kunne oppstå. At de kunne mistenkes for negative handlinger og lignende.
- At deres eget utseende ble mindre pent og attraktivt å se på.
- Ubehagelig å bruke.
«Fun facts» om Japan og munnmaske
Reiser en til Japan så vil man raskt legge merke til at store deler av befolkningen har på seg munnbind i alle slags situasjoner året rundt. Og det er sletts ikke kun for å sikre seg mot smitte fra sykdom og på grunn av forurenset luft.
- Mange kvinner bruker munnmasken på arbeid fordi da slipper de å sminke ansiktet. Det er nemlig en kultur i Japan hvor det forventes at kvinner sminker seg når de går på jobb og skole.
- Munnmaske hjelper mot kulde.
- Idealet blant unge kvinner er å ha små ansikt likt europeere. Noen mener faktisk at ansiktet virker mindre når en har på en munnmaske og bruker den på grunn av den illusjonen.
- Mange skjuler sine lyter bak en munnmaske. Årsaker er alt fra dårlige tenner, rynker, dårlig ånde, uren hud eller bare det at en ikke hadde tid til å barbere seg.
Kilder: